borstvoeding niet beter voor moeder-kind band?

Alweer een nieuw onderzoek. En nieuwsberichten. En commentaar op nieuwsberichten. In één ding hebben de nieuwsberichten gelijk: de discussie tussen voor- en tegenstanders van borstvoeding laait weer op. Een wonderlijk iets… borstvoeding is gewoon mensenmelk, de melk die een moeder maakt na de geboorte van haar kind. De mens is een zoogdier, geen bioloog zal het tegenspreken. Blijkbaar kan je vóór of tegen het zoogdierschap zijn.

Nog wonderlijker is, dat elke keer dat een onderzoek geen verschil vindt tussen kinderen die wel of niet aan de borst gevoed zijn, dit een soort ‘zie-je-wel’-reacties oproept. Zie je wel, ik had groot gelijk dat ik flesvoeding gaf. Zie je wel, borstvoeding is heel niet zo geweldig. Maar borstvoeding is gewoon mensenmelk, voor mensenbaby’s. Dat hoef je niet te bewijzen. Maar blijkbaar is het voor het geven van borstvoeding nodig om een stapel redenen te hebben. Wat is dat toch? Is het zo moeilijk, raar of lastig? Biologisch gezien een wonderlijk standpunt. Moet je als zoogdier een speciale reden hebben je kind te zogen? Volgens mij is het andersom: om een natuurlijk proces af te breken, heb je een reden nodig. Dit kan een persoonlijke reden zijn, en je beslissing kan beïnvloed worden door de informatie die je hebt over risico’s van stoppen. Bij grootschalig onderzoek zou het uitgangspunt moeten zijn: heeft het effect als je afwijkt van de biologisch normale situatie: borstvoeding geven/krijgen? Dit onderzoek vond geen effect op hechting. Oftewel: geen borstvoeding krijgen is niet slechter voor de moeder-kind band. Maar zelfs als dit onderzoek daar honderd procent gelijk in heeft, is daarmee niet aangetoond dat een mensenbaby er geen last van heeft als het niet op de biologisch normale wijze gevoed wordt.

Borstvoeding is onderdeel van normaal groot worden van een kind. En dat gaat om meer dan voedingsstoffen alleen. Om maar iets te noemen: de thymus van een baby groeit na geboorte verder, onder invloed van borstvoeding. Baby’s die geen borstvoeding krijgen, hebben een half zo grote thymus en dit heeft invloed op hun overlevingskans. Ook in Nederland. Gelukkig is de overlevingskans van baby’s in Nederland zeer groot, we hebben een goed medisch systeem en beschikken over een variëteit aan antibiotica. Ondanks dat overlijden er toch baby’s, bijvoorbeeld aan RS-virus of Meningitis. Baby’s in Nederland die geen borstvoeding krijgen, overlijden hier vaker aan. Dit zal een pijnlijke waarheid zijn voor velen. Maar de cijfers bevestigen het: baby’s die geen borstvoeding krijgen, hebben een groter risico in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen bij een dergelijke infectie, en overlijden er ook vaker aan.

Die ‘zie je wel’-reactie is dus wat mij betreft volkomen ongepast. Kunstmatige zuigelingenvoeding heeft niet bewezen op alle fronten even veilig te zijn als menselijke melk. Waarmee ik niets zeg over een beslissing van een moeder om te stoppen met borstvoeding. Ik ken haar beweegredenen niet, en eerlijk gezegd hoef ik die ook niet. Ik ben niet degene die oordeelt over andervrouws beslissing, dat doet zij zelf.  ‘Zie je wel’ klinkt echter als het goedpraten van een besluit tegenover de ander. Als je achter je beslissing staat hoef je niet terug te horen dat kunstvoeding even goed is als borstvoeding, dan wogen je persoonlijke redenen zwaar genoeg om een natuurlijk proces te stoppen.

http://www.nu.nl/wetenschap/2468907/borstvoeding-niet-beter-moeder-kindband.html

http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/@79823/stressrespons/

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/113/5/e435?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=breastfeeding+saves+millions&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

http://www.medscape.com/viewarticle/719044

Immunobiology of Human Milk – Lars A. Hanson M.D., Ph.D.

Advertisements

One thought on “borstvoeding niet beter voor moeder-kind band?

  1. Pingback: borstvoedingsrelatie « blikborstvoeding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s