borstvoedingsrelatie

Zoete kinderen door borstvoeding, kopte de Telegraaf. Veel moeders die borstvoeding hebben gegeven zullen niet verbaasd zijn over deze conclusie. Borstvoeding is niet alleen voeding en bescherming tegen ziekte. Het is ook een bron van geborgenheid. Borstvoeding geeft troost bij verdriet, veiligheid bij angst, ontspanning na een drukke dag. Borstvoeding is interactie, het is een relatie, het is deel van de moeder-kindband. Izaak P. Slagt heeft hier een prachtige fotoserie over gemaakt, getiteld ‘The Bond’.

Nu is gebleken dat kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen vaker gedragsproblemen vertonen. De onderzoekers hebben dit gemeten, zij hebben niet onderzocht welke eigenschap van borstvoeding het verschil maakt. Heeft het te maken met de (gemiddeld) verminderde hoeveelheid lichaamscontact die kunstgevoede baby’s krijgen? Of heeft het ermee te maken dat kunstgevoede baby’s vaker ziek zijn, en zich dus (periodes) niet goed in hun lijfje en in de wereld voelen? Heeft het te maken met de voedingsstoffen in borstvoeding die nodig zijn voor optimale hersenontwikkeling? Het fijne van borstvoeding is natuurlijk, dat je geen onderscheid hoeft te maken tussen deze drie. Heeft je kind voeding nodig, troost en geborgenheid, of extra antistoffen omdat hij wat onder de leden heeft? Je hoeft het niet te weten om tegemoet te komen aan de behoefte aan een extra slokje borstvoeding.

De vraag is dus eigenlijk eerder: wat te doen als je geen borstvoeding meer geeft. Voeding is dan veel makkelijker te scheiden van de andere behoeftes van een baby. Alhoewel dit misschien juist voor een deel van de stoppers een reden is om over te gaan op kunstvoeding, is dit een enorm nadeel vergeleken met borstvoeding. Je moet veel meer gaan opletten of de behoefte aanlichaamscontact vervuld wordt, troosten wordt lastiger. Voor het binnenkrijgen van voldoende voeding hoef je zelfs niet eens goed te leren communiceren met je baby. Zoals gezegd, het klinkt sommigen misschien makkelijk in de oren, maar wat er vooral makkelijk aan is, is het vergeten van een belangrijk deel van de behoeftes van een baby. Een fles of een speen kan je geven terwijl je zelf wegloopt. Klinkt zo handig, maar wat doet dit met een baby? Van nature zou hij tijdens drinken of zuigen tegen zijn moeder aanliggen. Dat loopt een baby mis als je voeding van menselijke nabijheid loskoppelt. Een mens is een communicatief wezen. Een belangrijk probleem bij gedragsproblemen, is dat de interactie en communicatie moeizaam verloopt. Als ouders de neiging hebben het lichaamscontact en de interactie te minimaliseren, kan het stoppen met borstvoeding de relatie tussen moeder en kind afstandelijker maken.  Het is niet onaannemelijk dat juist dit het vergrote risico op gedragsproblemen bij kunstgevoede kindjes verklaart. Sterker nog, juist het onderzoek dat aangaf geen verschil te vinden in hechting tussen borstgevoede en kunstgevoede kinderen, weet dit aan de manier waarop borstvoeding in onze cultuur gegeven wordt. Of concreter: moeders in het onderzoek gaven borstvoeding op ‘flesvoedingswijze’. Op schema, met weinig aandacht voor de relationele kant van borstvoeding.

Alhoewel de reden voor het verhoogde risico op gedragsproblemen bij niet-borstgevoede kinderen niet ontdekt is, is er wel degelijk een conclusie te trekken. Borstvoeding is de gewone manier van baby-voeden. Als je de voeding verandert, probeer de rest dan zoveel mogelijk ‘gewoon’ te houden: geef de kunstvoeding op borstvoedingswijze. Geef het op verzoek, leer de signalen van je kind kennen.  Neem de tijd voor het voeden, neem de tijd voor troosten en helpen onstpannen. Verban het woord ‘verwennen’ uit je woordenboek. Koester je kind. Draag je kind. Ga die relatie aan, met hart en ziel. Goed voor je kind, goed voor jouw moedergeluk.

Chriss

One thought on “borstvoedingsrelatie

  1. Pingback: borstvoedingsrelatie (2) « blikborstvoeding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s