braintraining

Over de hersencapaciteiten van moeders wordt vaak niet erg hoog opgegeven. Als moeder zou je vergeetachtig worden, belangrijke afspraken vergeten, en werken gaat eigenlijk maar half voordat je goed en wel ontzwangerd bent. De status van het moederschap is mede hierom niet erg hoog: net als in de twintiger jaren worden moeders gezien als lichtelijk wilsonbekwaam. Als je hoger ingeschat wil worden, moet je vooral ándere dingen doen dan moederen. Een stevige baan hebben bijvoorbeeld. Maar is dat wel terecht? Stimuleert zakendoen je brein meer dan moederschap?

De volkswijsheid dat moederhersenen tot pap verworden blijkt een fabeltje. Na de bevalling blijken de hersenen van de moeder zelfs te groeien. Een aantal specifieke delen van de hersenen ontwikkelen meer grijze massa. De  gebieden die groeien zijn: het hersengebied dat verantwoordelijk is voor ouderzorg (en de wens tot zorgen), de hersendelen waar beloning en het verwerken van emoties plaatsvinden, en de gebieden die betrokken zijn bij redeneren en het beoordelen van een situatie. Moederschap doet je beoordelingsvermogen dus niet áfnemen, je wordt juist wilsbekwamer! Opvallend: Moeders die hun kindje enthousiast beschrijven als mooi, lief en speciaal blijken de meeste hersengroei te hebben.

De onderzoekers vermoeden dat de hersengroei ontstaat onder invloed van de hormonale veranderingen: toegenomen oestrogeen, oxytocine en prolactine. De laatste twee zijn belangrijk in borstvoeding en ouderzorg. Cruciaal echter achten de onderzoekers de invloed van de relatie die een moeder en kind samen opbouwen: “de intense (tast)zintuiglijke stimulatie van een baby zou de trigger kunnen zijn waardoor het ouderlijke brein groeit in de cruciale gebieden, wat moeders, in dit geval, in staat stelt een nieuw en vergroot repertoire op te bouwen van  complexe interacties met kinderen”. Kortweg: Moederhersenen groeien zodat moeders beter toegesneden raken op het zorgen voor hun baby. En je baby aanraken en interactie met je baby in het algemeen stimuleert deze hersengroei. Je brein train je door moederdingen te doen, niet door ze te ontwijken.

Moederschap is toe aan een opwaardering. Moederschap is niet het opofferen van je mentale vaardigheden ten gunste van je kind, moederen komt jullie beiden ten goede! Dus, moeders: als je je kindje vasthoudt, met hem speelt en knuffelt, als je geniet van je baby; bedenk: je doet aan braintraining!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s