ballen in de lucht

Druk, druk druk. Ik heb eigenlijk even niet zoveel tijd om te bloggen, maar juist iets over de neiging druk-druk-druk te zijn moet me even van het hart. In Engeland blijken de kinderen ongelukkig. Zoveel spullen, zo weinig geluk. Tijd, dát zouden ze willen. Tijd samen met hun ouders. Nu wil ons kabinet juist dat wij als ouders nog drukker worden. Veel werken en daarnaast nog mantelzorgen en vrijwilligerswerk oppakken; oftewel alle taken waar de overheid minder geld voor over heeft.

Druk, druk druk. Een moderne moeder heeft heel wat ballen in de lucht te houden. Zij heeft een nieuwe bewoner in huis, en wel één die voor alle Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen totaal afhankelijk is van anderen. En anderen, dat is heel vaak moeder zelf. Soms lopen er nog oudere kinderen rond, die meer zelf kunnen, maar ook heel veel niet. Het huishouden groeit alleen maar in werk, met meer mensen in huis. Soms zorgt een moeder nog voor familieleden die hulp nodig hebben, of doet ze vrijwilligerswerk. En veel moeders hebben een grote of kleinere baan buitenshuis. Daarnaast dient ze snel weer haar aantrekkelijke zelf te zijn, haar partner te plezieren en oh ja, en dan moet ze nog borstvoeding geven. Het is niet verwonderlijk, dat met zoveel ballen in de lucht moeders er soms eentje moeten laten vallen. Zodat ze de rest in de lucht kan houden. Onderzoek komt met de niet verwonderlijke conclusie, dat moeders die snel na de bevalling aan het werk gaan, vaak korter borstvoeding geven. Balletje erbij, balletje eraf.

Druk, druk druk. Het wordt ook gewaardeerd, als je het druk hebt. Maar daarin is men wel selectief. Druk met werk? Prima, wauw, een topvrouw. Druk met een baby? Dan is het de hoogste tijd om ‘aan jezelf toe te komen’. Borstvoeding is mooi, borstvoeding is ideaal, maar wel extra in deze optiek. In plaats van gewoon (wat het biologisch gezien natuurlijk wel is). Als je moe bent, als werkende moeder met een huishouden en een jonge baby, dan wordt geadviseerd maar eens te stoppen met borstvoeding. Niet: goh meid, wat kan je nu laten vallen aan werk; zodat je tijd hebt voor je baby? Het is een kwestie van prioriteiten. Werk heeft status, zorg niet. Dingen lijken belangrijker te zijn geworden dan mensen. Maar als het onderzoek in Engeland iets aantoont, is dat dit een ongelukkig uitgangspunt is.

Mensen gaan voor dingen. Als we daar naar zouden leven, zouden we dan niet veel gelukkiger zijn?

wat moet ik in godsnaam met een carrière?

column volkskrant

het probleem met borstvoeding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s