wel/niet

 

bv wel niet 140bv wel niet 139  Ja, dit is één en hetzelfde potje. Dit voedingssupplement is voor o.a. borstvoedende moeders bedoeld, maar het wordt wel afgeraden voor borstvoedende moeders.
Het zou grappig zijn, als het niet zo algemeen voorkwam. Meestal is de fout echter niet zo gemakkelijk te achterhalen als op dit potje. Medicijnen waarschuwen regelmatig ten onrechte tegen gebruik van betreffend medicijn bij borstvoeding.

Er bestaan zeker medicijnen die via borstvoeding bij een baby terecht kunnen komen, en schadelijk zijn. Maar daarvoor moet een medicijn eerst een aantal stappen doorlopen. Van inname naar het bloed van de moeder, van het bloed in de melk, en van de melk die de baby gedronken heeft in het bloed van de baby.

Medicijnen zijn niet altijd schadelijk voor een baby, en zeker niet altijd schadelijker dan het niet krijgen van borstvoeding. Zelf heb ik borstvoeding gekregen tot mijn moeder ‘moest’ stoppen van de huisarts. Ze kreeg antibiotica, en die zouden via de moedermelk bij mij terecht komen. Eenmaal over op de kunstvoeding, heb ik driemaal een keelontsteking opgelopen waarvoor ik … antibiotica kreeg. Rechtstreeks, waar ik volgens de huisarts nog geen spoortje van binnen mocht krijgen via borstvoeding.

Andersom wordt nogal eens ten onrechte gedacht dat voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen niet gevaarlijk zijn. Ook hier geldt: hoeft niet, kan wel. Deze kan, het is vitamine D in een veilige dosering.

De vraag is natuurlijk: waarom staat die claim op het potje? Vrij eenvoudig eigenlijk: de producent kan wel aangeklaagd worden als een baby last krijgt van het medicijn dat zijn moeder slikt, maar niet als een baby ziek wordt doordat zijn moeder onnodig is gestopt met borstvoeding wegens onjuiste informatie op het potje. Huisartsen en apothekers zijn niet altijd op de hoogte van het onnodig afraden van een medicijn aan voedende moeders. Niet alles is onderzocht, maar heel veel wel. Bij twijfel: Thomas Hale brengt tweejaarlijks een naslagwerk uit. Er is zelfs een app van. Heb je twijfel, zoek het na, of laat het nazoeken door bijvoorbeeld eurolac of La Leche League. En stel je arts op de hoogte van de naslagwerken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s