klaar

Ergens tussen baby 1 en baby 2 kwam ik tot de ontdekking dat prakjes overbodig zijn: baby’s kunnen gewoon met de pot meeëten. Als het niet te zout en gekruid is, natuurlijk. Eigenlijk is het heel logisch, elk dier leert tenslotte eten wat zijn ouders eten. Zonder dat moeder gorilla en everzwijn eerst een periode gepureerde bladeren/knollen aan hun jong voeren.

Vorige generaties gaven met zes weken een prakje van liga en sinaasappelsap. Later werd de grens opgeschoven naar vier maanden, nog een paar jaartjes later werd gesteld dat een baby beter zes maanden alleen melkvoeding zou krijgen. Overigens stelt borstvoedingorganisatie La Leche League dit al vanaf haar oprichting in 1953: ongeveer halverwege het eerste levensjaar is een baby klaar voor de eerste hapjes. De laatste tijd is er weer veel om te doen wanneer een baby vaste voeding mag/moet krijgen. Toch vier? Of moet je echt die zes maanden aanhouden?

Een baby is klaar voor vaste voeding als de darmpjes voldoende klaar zijn om iets anders dan moedermelk te verteren. Maar ja, wanneer is dat? Er zit geen kijkglaasje in het buikje. Eigenlijk is het heel simpel. Een kind is klaar voor bijvoeding als het kan eten. Zélf eten. Wat heeft hij daarvoor nodig:
– Ondersteund rechtop zitten
– Eten pakken en naar de mond brengen.
– Hap nemen, kauwen, doorslikken van niet-vloeibaar eten. (de kokhalsreflex schuift naar achter)

Anderen hebben hier al uitgebreid over geschreven. Het punt dat ik hier wil maken, is dat deze ontwikkelingen ongeveer tegelijkertijd plaatsvinden. Dat verschilt per baby, maar het is ongeveer rond de zes maanden. Als je naar groepen baby’s kijkt, dan zie je dat een enkeling klaar is met vijf maanden, of met zeven maanden. Maar de piek (hier is die te zien: curve solids ) ligt rond de zes maanden.

Het is vaak verleidelijk om te denken dat je eigen baby wel sneller dan gemiddeld zal zijn. Zoals ieder natuurlijk veiliger dan gemiddeld autorijdt 😉 . Maar natuurlijk zijn de meeste baby’s gewoon… gemiddeld. Geen baby is zo geweldig en fantastisch als je eigen baby, maar dat zit ‘m niet in hoe snel hij aan de hapjes toe is. Het is bovendien best lastig inschatten wanneer een baby klaar is voor vaste voeding, ondanks de bovenstaande richtlijnen. Dat komt doordat baby’s nu eenmaal vanalles in hun mond steken, dat wil niet meteen zeggen dat ze het ook op kunnen eten.

Moet je dan tot die zes maanden wachten? Ten eerste ‘moet’ je niets natuurlijk, maar ik zou daaraan willen toevoegen: eigenlijk doet het er niet zoveel toe wanneer je je baby hele stukken eten voorzet. Zolang je het je kindje maar écht zelf laat doen. Niet pureren, niet voeren, niet in het handje geven. Kijk maar of je kindje kan pakken, happen, kauwen en slikken. Zo niet, dan is je kindje nog niet klaar, maar krijgt ook niets binnen. De kokhalsreflex zal het weer naar buiten werken. En dan weten we meteen waarom eten vroeger (en nu nog steeds) gepureerd werd: om baby’s eerder vaste voeding te laten eten dan hun ontwikkeling toestaat. Kan een baby alleen melkvoeding doorslikken? Dan bieden we het gewoon wortel aan die zover (met water en eventueel diksap) gepureerd is dat het nét melkvoeding is. Voor het mondje dan, het buikje is er nog steeds niet klaar voor.

Baby’s eten nog erg weinig. Dat hoort zo, borstvoeding is hoofdvoeding en hartstikke belangrijk om voldoende van binnen te krijgen. Bovendien is het geleidelijk overgaan van borstvoeding naar vaste voeding deel van de natuurlijke bescherming tegen bijvoorbeeld allergie. Prakjes zijn ook vaak bedoeld om een kindje veel te laten eten, meer dan goed voor hem is. Niet expres, zoals ik het bij mijn oudste niet wist, weten veel moeders (en helaas zorgverleners en het voedingscentrum) niet beter dan dat melkvoeding aan het eind van het eerste babyjaar hoort te worden afgebouwd. En dus lijkt het alsof baby’s met hele stukken eten (te) weinig binnenkrijgen. Baby’s weten, nog niet geplaagd door culturele verwachtingen, beter hoeveel ze nodig hebben. Die volgen gewoon hun buikje.

rommel 012
http://www.rapleyweaning.com
http://www.borstvoeding.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s