Dikke schuld

STRAK SEXY LIJF! In 3 weken de buik&kont die je altijd wilde. JE BESTE SEX OOIT! Dwing jouw happy end af Elke nacht MEER LOL minder stress EET voor meer energie VERBETER je humeur SHOP zonder schaamte. Egale huid BOOST JE GLOW VAN TOP TOT TEEN. Power food: haal meer uit je salade +weeg minder

Aldus de koppen op Women’s Health. Mager = gezond, dat is de boodschap. En belangrijk. Sex en shoppen ook blijkbaar, maar daar ga ik nu even niet op in. Er spreekt een idee van maakbaarheid uit de koppen, als je maar hard genoeg je best doet komt het ideaal vanzelf.

Mager = gezond. Daar zijn nogal wat vraagtekens bij te plaatsen. Ernstig zieken, rokers, anorexiapatiënten zijn niet bepaald gezond te noemen. Bovendien is caloriën tellen niet zaligmakend, het maakt nogal wat uit of je gevarieerd eet en zo alle mineralen en vitaminen voldoende binnen krijgt. Daar kunnen veel caloriën bij meekomen, of weinig. Bovendien maakt de vorm van de caloriën nogal uit: suikers bijvoorbeeld doen je insulinepeil schommelen, en insuline speelt een belangrijke rol bij vetopslag. (wie heeft het youtube filmpje voor mij, over vet en hoe dit ten onrechte is aangewezen als Grote Schuldige voor hartkwalen?) Om niet te vergeten dat je ook dik een goede conditie kunt hebben, of mager zijn en weinig/geen conditie (hoi!). Heb je de Britse So you think you can dance gezien? Dat bedoel ik. Wow die vrouw kan dansen!

Dik = eigen schuld. Maar is dat zo? We denken graag dat we ons hele leven onder controle hebben, we zijn succesvol door wat we zelf gedaan hebben, en andersom. Eigen schuld, dikke bult. Het is een psychologisch beschermingsmechanisme, wat een ander meemaakt zal jou niet overkomen! Voor een deel is het tijdgeest, zie de maatregelen die het kabinet voorstelt. Gezond, ongezond… daar moeten bonussen op staan, of kosten aan verbonden zijn. Maar veel van ons leven is gewoon een kwestie van geluk, of pech. Om maar eens in te gaan op mager-zijn: als je moeder rookte tijdens de zwangerschap heb je een hoger risico op overgewicht. Geen borstvoeding gekregen? Is er te vroeg begonnen met bijvoeden? Opnieuw een verhoogd risico op overgewicht. Dat je er zelf weinig aan kunt doen of je moeder rookte in de zwangerschap, lijkt me duidelijk. Eetgewoonten in het gezin waar je bent opgegroeid of een snackautomaat op school kunnen het ook moeilijk maken om gezond te eten. Borstvoeding geven, daar heb je dan weer wel invloed op. Al kan het voor sommige moeders grondig verpest worden.

Ik begrijp het wel, dat verkoopt natuurlijk niet. Zo’n tijdschrift wil graag dat je denkt dat je succesvoller/sexier/magerder bent als jouw centen in hun zak zitten. Maar als je serieus kijkt naar de gezondheidsfactoren waar je invloed op hebt, dan zou er in info over ‘vrouw’ en ‘gezondheid’ de woorden mager/dik/salade weg moeten blijven. Wat je kan doen om je baby niet al met een jaar oud op achterstand te zetten qua gezondheid: in zwangerschap en de jaren erna. Informatie over de normale werking van een vrouwenlichaam. En dat gewicht? LAAT HET LOS, in de woorden van de enige zinnige kop van Women’s Health. Al zullen ze dát wel net niet bedoeld hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s