Bitter

Beste Jeroen Knol,

ik lees dat u in het kader van het jaar van de quinoa een minder bittere variant van dit gewas ontwikkelt. Het promoten van dit voedzame gewas kan ik van harte onderschrijven. Voor veel mensen is dit immers een onbekend ‘graan’, zo bleek wel uit een radiouitzending die ik pas beluisterde. De passanten die het graan getoond kregen verwarden het met couscous, met sesam (bij de notenkraam nota bene) en andere kleine korrelige voedingsmiddelen. Zelfs de kok die ernaar werd gevraagd kende het niet. (Ik zeg ‘graan’ tussen aanhalingstekens, aangezien het niet echt een graansoort is, maar een zaadje. Graan is zaad van een lid van de grassenfamilie, quinoa is geen gras).

Waar ik wel een probleem mee heb is uw suggestie dat quinoa vanwege een bittere noot ongeschikt zou zijn voor baby’s. Baby’s lusten namelijk alles. Bitter, zuur, zout, umami, zoet, ze lusten het allemaal (al hebben ze wel een voorkeur voor zoet). Dat is namelijk inherent aan de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden. Baby’s vanaf zo ongeveer een half jaar oefenen met vaste voeding, dat wil zeggen dat ze alles uitproberen. Ik spreek uit ervaring, mijn dochter van acht maanden eet zo ongeveer alles. Brood, rijst, groenten en fruit; maar ook: krant, aarde, mieren, magnoliablaadjes en plastic als ik niet oplet. U schrijft:

Quinoa is een voedzaam akkerbouwproduct uit Zuid-Amerika. Het eiwitrijke gewas, dat geen gluten bevat, kan op veel plekken in de wereld groeien en kan als basis dienen voor veel voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers. Klein nadeel: de zaden bevatten bittere componenten waardoor quinoa minder geschikt is als voeding voor baby’s en peuters.


Wat u een nadeel noemt, is echter gewoon een eigenschap van dit voedingsmiddel. Een smaak die baby’s leren kennen en waarderen, juist door het te eten tijdens deze fase waarin zij bereid zijn alles te proberen en te leren kennen. Dit is een belangrijke fase, die beter niet zomaar overgeslagen wordt door een baby speciaal gezoet babyvoer voor te zetten.Uw onderneming om een minder bittere variant van quinoa te kweken is dus niet alleen nutteloos, het is zelfs een slechte zaak. Het moet niet ons streven zijn om toekomstige generaties te laten wennen aan voeding die alleen nog vlak, zoet of zout smaakt. Dat betekent namelijk niet alleen een verschuiving richting (nog verder) bewerkte produkten, het is ook ontzettend sáái. Ik geef toe, peuters hebben wel degelijk moeite met bittere smaken. Dat wil echter niet zeggen dat wij hen dan maar een moderne variant van appelmoes-over-de-groente moeten voorzetten. Ook dit is namelijk gewoon een natuurlijke fase in de ontwikkeling. Vermoedelijk heeft de kieskeurigheid van peuters en kleuters te maken met de eerste pogingen tot het verzamelen van voedsel (zouden zij nog leven in een cultuur van jager-verzamelaars). Bij het verzamelen van voedsel wil je wel heel zeker weten dat wat je eet niet giftig is, vandaar. Blijf gewoon eten wat je eet, zorg dat het gezellig is aan tafel en betrek je p-/kleuter bij het boodschappen doen en koken (als moderne variant van het verzamelen van voedsel). Dan breiden ze vanzelf hun repertoire wel weer uit.

Dus meneer Knol, ik zou u bij deze willen oproepen quinoa te promoten in de natuurlijke variant, en de bittervrije versie op de plank te laten liggen. Geef baby’s quinoa uit het knuistje, laat peuters pakken quinoa in de winkelwagen leggen en kleuters quinoa koken. Laten we ernaar streven dat binnenkort een radio-uitzending gemaakt kan worden waar niemand te vinden is die quinoa níet kent, en ieder er een favoriet mee heeft. ‘Bitter’ en wel.

Tot slot wil ik u ter illustratie wat foto’s tonen.

baby eet citroen (ja, de foto met het zure gezicht komt eerst; daarna steekt ze de citroen opnieuw in haar mond: foto 2): vlindervleugels 039 vlindervleugels 040

baby eet zeekraal (na eerst rode biet naar binnen gewerkt te hebben):
quinoa 046

baby eet groene knoflookolijf:
quinoa 013

en tenslotte: baby eet salade met radijskiemen, avocado, radijsjes, en, jawel, quinoa:
quinoa 033

Met bitterzoete groet, Linda Rikkers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s