doe het zelf!

Dit weekend stond er een paginagrote advertentie in de krant, van Nutricia. Ze bieden hun excuses aan voor de slechte verkrijgbaarheid van hun poedermelk.

Een veelgehoord argument om voor kunstmatige zuigelingenvoeding te kiezen is het terugkrijgen van autonomie: ‘Veel vrouwen hadden de behoefte een deel van hun leven in te kunnen richten zonder daarbij rekening te hoeven houden met het geven van borstvoeding aan hun kind.’ Borstvoeding wordt klaarblijkelijk gekoppeld aan afhankelijkheid. Ik heb het altijd precies andersom ervaren, borstvoeding geeft ons (mij en mijn baby) vrijheid. Vrienden van mij hebben een band, zij zongen: doe het zelf! jij staat aan de basis, jij bent het die de baas is. Ze hadden hierbij vast geen borstvoeding in gedachten, maar wél het autonoom zijn, voor jezelf en de jouwen kunnen zorgen. Laat je leven niet afhangen van wat anderen voor je regelen. Borstvoeding is het ultieme ‘doe het zelf’.

Want laten we wel wezen, zodra je moeder wordt ben je verbonden met je baby. Je bént en blijft afhankelijk van je kindje. Men zegt wel eens dat moeder worden betekent dat je je hart buiten je lichaam gaat dragen, en dat is wel een beetje zo. Een kind krijgen maakt kwetsbaar. Ik hoor moeders van zieke of verdrietige kinderen vaak zeggen dat ze de pijn zouden willen overnemen. Je kan je niets ergers voorstellen dan dat je kind iets gebeurt, waar of niet? En dus ben je, en blijf je altijd verbonden met je baby, en je bent er verantwoordelijk voor dat je kindje verzorgd wordt (of je dat nu uitbesteed of zelf doet) en dat je kindje te eten krijgt (of je dat nu uitbesteedt of zelf doet).

En nu staan moeders voor lege schappen. Ze dreigen voeding voor hun baby tekort te komen, het kind dat zo aan hen verbonden is, het kind wiens pijn ze met liefde zouden overnemen, dat kind heeft straks misschien geen eten. Niet omdat ze in China de poedermelk kapen. Niet omdat Nutricia, Nestlé of welke firma dan ook ‘te weinig’ poedermelk zou produceren, nee: moeders kunnen hun kind straks niet voeden omdat ze afhankelijk zijn. Ze zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van kunstmatige zuigelingenvoeding, afhankelijk van schoon water, gas/magnetron/ketel om het water in te verhitten. Ze zijn zelfs in grote mate afhankelijk van de gezondheidszorg: bijvoorbeeld in een land als Brazilië worden kinderen die geen borstvoeding krijgen ongeveer 17 maal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking, in Nederland houdt de RIVM 3,5 maal zo vaak aan.

Moeders zijn afhankelijk. Onafhankelijk van het soort voeding dat zij hun baby geven zijn zij verbonden met hun kind. Autonomie kan je alleen als duo vinden: vrij zijn van afhankelijkheid van wat anderen moeten leveren, schoon water, verhittingsmethode, flessen/spenen/bekers, kunstvoeding. Als de producenten al  ergens een paginagrote excuusbrief over zouden moeten schrijven, zou dát het zijn: moeders overhalen zichzelf en hun baby afhankelijk te maken van hun produkt.

bv wel niet 012

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s