Ouders Natuurlijk

 

Morgen is de Ouders Natuurlijk beurs in Doorwerth. Workshops en lezingen, kraampjes met draagdoeken, wollen kleding, boeken, en activiteiten voor de kinderen.

Natuurlijk ouderschap, waar staat dat eigenlijk voor? Als ik voor mezelf spreek: ouderschap met de natuur van een baby als basis. De natuur als in: aard, hoe een baby biologisch gezien in elkaar steekt.

Baby’s zijn gericht op andere mensen, Winnicott stelde al: ‘there’s no such thing as a baby, there’s always a baby and someone’. Een baby staat niet op zichzelf, maar is altijd onderdeel van de relatie met zijn moeder (/belangrijkste verzorger). In de baarmoeder leert een baby de stem en hartslag van zijn moeder herkennen, en vaak ook de stem van zijn vader en bijvoorbeeld broer/zus. Als draagling leeft een baby daarna op het lichaam van zijn moeder, overdag en ‘s nachts. Als zoogdier drinkt een baby melk bij zijn moeder, waarmee niet alleen voorzien wordt in de noodzakelijke voedingsstoffen, maar ook immuniteit en de manier waarop genen aan- en uitgezet worden. Baby’s worden geboren met een kwart van het hersenvolume van een volwassene. Doordat baby’s zo prematuur geboren worden (vergeleken met andere zoogdieren worden alle mensenbaby’s vroeg geboren) groeien de hersenen onder invloed van de prikkels van buitenaf, normaal gesproken zijn dat vooral heel veel interacties met andere mensen. Moeder, familie, groepsgenoten. Het soort interacties is van grote invloed op de manier waarop de hersenen gevormd worden. Liefdevolle interacties zorgen voor een brein dat goed kan omgaan met stress.

Van die anderen leert een kind dus niet alleen praktische vaardigheden, maar vooral heel veel over hoe je omgaat met andere mensen, en hoe je omgaat met je eigen gevoelens en behoeften. Daarbij leert een baby, een kind, vooral van hoe de groten het doen, en niet zozeer van wat ze zeggen of van ‘getraind’ worden. Bijvoorbeeld rustig worden bij stress leert een kind door het eerst samen te doen: door getroost te worden. De rust van de moeder (/vader/oma/…) brengt een baby tot rust, en door dit maar vaak genoeg mee te maken is een kind ook later in staat om zichzelf te kalmeren bij verdriet of stress. Tenslotte betekent de sociale aard van een baby dat hij is ingesteld op communicatie: een baby geeft signalen af, en de ouder antwoordt. De behoefte van de baby wordt gevolgd door het voorzien in die behoefte (aan contact, beweging, rust, spel, voeding, enz) door de ouder. Oftewel: responsiviteit. De basis van een gezonde hechtingsrelatie tussen moeder en kind, en daarmee ook voor een goede relatie met geliefden in het latere leven.

 moederdag 014

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s