Onvoorwaardelijk

Alfie Kohn komt naar Nederland om lezingen te geven. Alfie Kohn wordt wel omschreven als meest originele denker van deze tijd op het gebied van onderwijs en ouderschap. Hij is zijn loopbaan begonnen als leraar, hij schrijft nu boeken als ‘unconditional parenting’ en ‘the schools our children deserve’, en hij houdt lezingen. Nu dus ook in Nederland. Dat is lange tijd niet gebeurd, Alfie Kohn heeft er de afgelopen periode voor gekozen om niet te lang van huis te zijn zodat hij bij zijn jonge kinderen kon zijn. Dat op zichzelf maakt hem voor mij al sympathiek. Zijn ideeën zijn zeer relevant, en ik moedig elke ouder en leraar aan om de lezing over ouderschap of over educatie (of beide) bij te wonen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, zo wordt de term ‘unconditional parenting’ wel vertaald. ‘Love them for who they are, not for what they do’, aldus Kohn. Dat klinkt zo logisch, van je kind houden om wie hij is. En toch is worden ouders en scholen om de oren geslagen met methodes als Triple P en PBS, die het gedrag van kinderen, ‘what they do’, als uitgangspunt nemen. Deze methodes zijn niet alleen slecht onderbouwd, ze hebben ook een fundamenteel voorwaardelijk karakter. Het voorwaarden stellen, het conditioneren, vormt de kern van deze op Behaviourisme gestoelde methodes. Behaviourisme is overigens een theorie gebaseerd op onderzoek met laboratoriumratten, niet met mensen.

En een kind IS een mens. Omgaan met kinderen is eigenlijk net als omgaan met mensen in het algemeen. Werk samen met je kind, ‘working with instead of doing to’. Dat is een centrale boodschap van Alfie Kohn. Het tweede suggereert een relatie van mens tot voorwerp, het eerste van mens tot mens. Unconditional parenting, en onderwijs waarin de waarde van het kind centraal staat, is dus ook geen methode maar een visie. ‘Methode’ gaat uit van ‘doing to’: ik doe dit, met dat resultaat. Elk mens is anders, methodes gaan hieraan voorbij. Een visie over de omgang met elkaar, van mens tot mens. Daar word ik blij van.

Meer lezen?

http://kiind.nl/articles/364/Onvoorwaardelijkouderschap.html

http://hetkind.org/wp-content/uploads/2013/07/Egoscoop-17.4-ouders-Caroline-Verlee.pdf

http://www.alfiekohn.org/index.php

http://krisdis.blogspot.nl/2011/11/alfie-kohn.html

toneel bus jasper 040

2 thoughts on “Onvoorwaardelijk

    • hoi Susanne,

      hier kan je kaarten kopen: http://www.liveondemand.com/Event/Detail/61 Er staat een rode ‘buy ticket’-knop op de webpagina. (gek he, maken ze de knop rood en ik moest toch 3x kijken voor ik het zag staan). Leuk als je komt, neem vooral vriendin/partner/leraren of andere geïnteresseerden mee! Alfie Kohn geeft een lezing over ouderschap en een over onderwijs. Nu net waren er nog 104 extra bezoekers nodig.

      groet, Linda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s