aftellen

Nog tien kaartjes. Alfie Kohn komt naar Nederland, mits er voldoende kaartjes worden verkocht in de voorverkoop. Vandaag is de laatste dag, nog tien kaartjes moeten er verkocht worden.

EDIT: het gaat door! Alfie Kohn komt naar Nederland. Er zijn voldoende kaartjes verkocht om de drempelwaarde te halen. Maar er zijn nog kaartjes, zie onder aan dit blog voor de link. Er is dus nog voldoende tijd om een kaartje te kopen, of om bijvoorbeeld de school van je kind of mede-ouders te inspireren om naar de lezing(en) te komen!

Wat hij te vertellen heeft is zeer waardevol, zeker in het huidige klimaat van prestatiedruk en gedragsmatige visie. De kern van zijn verhaal? Een kind is een mens. Mensen komen tot bloei als ze als mens behandeld worden. Dat klinkt heel logisch, en toch is de tendens momenteel om vooral naar het gedrag van kinderen te kijken, naar alles wat meetbaar is. Zowel in de opvoeding, als in het onderwijs. Met beloningen en andere gedragsmanipulaties wordt geprobeerd ‘het beste’ uit een kind te halen. Maar wat is ‘het beste’ dan? Wie bepaalt dat, en is dat wel te meten? En wat zijn de bij-effecten van het langs de meetlat leggen van kinderen?

Objectivity has a way of  objectifying.
Alfie Kohn

vakantie 2013 136Objectiviteit heeft de neiging te verdingen. Door alleen te kijken naar wat meetbaar is, verlies je het menselijke uit het oog. Sterker nog, het verdingde kind zelf verliest stukken van zijn mens-zijn doordat het in een passieve rol gedrukt wordt. Het is het gevolg van een visie die ervan uitgaat dat kinderen door anderen gevuld dienen te worden, met kennis, met sociaal gedrag. Kinderen zijn echter geen leeg vat, geen onbeschreven vel papier. Kinderen wíllen graag leren, ze willen de wereld om hen heen snappen. En ze willen een actieve deelnemer zijn in die wereld.

Nieuwsgierig? Kom donderdag 14 november ook naar de lezing(en) van Alfie Kohn, over ouderschap en onderwijs.

http://www.liveondemand.com/Event/Detail/61

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s