Woord

‘A rose by any other name would smell as sweet’, schreef Shakespeare. Is taal eigenlijk wel zo onbelangrijk? Of verandert je blik op de werkelijkheid door andere woorden te gebruiken?

Huilbaby. Ik schreef eerder dat ik de term ‘high-need baby’ te verkiezen vind (de term is van Dr. Sears), omdat het woord ‘huilbaby’ de communicatiepoging van de baby in kwestie wel erg negatief bestempelt. Het huilen is het probleem, als je de term ‘huilbaby’ mag geloven. Terwijl het volgens de baby natuurlijk eerder de oplossing is: er zit iets dwars, dus roept hij om hulp. ‘High-need’ geeft eerder aan dat de baby wat extra’s nodig heeft, niet iets anders. Meer lichaamscontact, vaker de borst.

zwemmen 242De term ‘high-need’-baby leidde tot discussie met collegae. Want: wat is ‘high-need’? Wanneer is de nood dan eigenlijk gewoon, en hebben eigenlijk niet alle baby’s veel, of continu lichaamscontact nodig, en vaak de borst? Een mens is een draagling, wat zoveel wil zeggen als: een mensenbaby is er op gemaakt om gedragen te worden. ‘Vaak’ voeden  is de biologische norm voor onze soort, en uitstel van zowel reactie als gevoed worden zorgen ervoor dat een baby langer huilt per dag. Niet alleen op het moment van trage reactie, de baby gaat verwachten dat er traag gereageerd wordt en is minder goed te troosten.

Daarbij komt, dat beide termen het probleem bij de baby leggen. En dát weet je dus helemaal niet. Is een baby inderdaad prikkelbaar, misschien door omstandigheden in de baarmoeder? Roken/rookomgeving, depressie/stress en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap lijken alle een verband te hebben met een baby die veel huilt. Heeft de baby pijn, is er een medische oorzaak? Of is het huilen een gevolg van een ineffectieve communicatie tussen moeder en kind? Dat laatste is helemaal niet onwaarschijnlijk in een maatschappij als de onze, waar we vaak weinig voorbeelden hebben. Vroeger kon je vaak als jong meisje (jongen) oefenen op een jonger zusje, of neefje. Je zag hoe moeder de kleine hummel in slaap wiegde of danste, je zag alle subtiele wederzijdse reacties tijdens een spelletje kiekeboe. Iets minder lang geleden werden niet alleen de gezinnen kleiner, zodat je minder baby’s in je omgeving had, ook de manier van omgaan met baby’s veranderde. In de eerste helft van de vorige eeuw raakte het ideaal van Rust Reinheid en Regelmaat (RRR) in de mode. Baby’s zouden volgens schema’s verzorgd moeten worden, en lange tijd tussen de voedingen moeten laten. Dit zou gedisciplineerde burgers van hen maken. Deze zogenaamde ‘gedisciplineerde burgers’ hebben natuurlijk vooral een groot hiaat opgelopen in hun vermogen intermenselijk contact soepel te laten verlopen (Lezing van Darcia Narvaez, aanrader!). Ouders van nu hebben een erfenis van stroeve communicatie met baby’s. Geen wonder dat dit vaak resulteert in baby’s die zich niet senang voelen, en daarom groot materieel inzetten: huilen. Lang huilen.

toneel bus jasper 013Een ‘huilbaby’ is dus vaak een ‘huilsysteem’ (systeem als een geheel van elementen/mensen die elkaar wederzijds beïnvloeden), een ‘high-need’-baby een high-need systeem (het gezin als geheel kan wel wat extra hulp gebruiken). Daarbij hebben baby’s die niet veel huilen dezelfde behoeften. Zij zijn niet ‘low-need’, of ‘average-need’. Zij geven er alleen minder uiting aan als ze behoefte hebben aan meer. Baby’s die lichaamscontact of interactie missen kunnen hier op verschillende manieren op reageren. Expressieve baby’s geven het niet snel op, zij gaan een tandje harder om te krijgen wat ze nodig hebben. Introverte, stille baby’s geven het op, of proberen door liefjes lachen alsjeblieft nog een slokje melk extra los te peuteren. Dat zijn de ‘vrolijke’ baby’s met lichte groeiachterstand, of de ‘makkelijke’ baby’s die aan stille ondervoeding lijden.

Een roos ruikt misschien nog steeds even lekker als je haar ‘stekelblom’ doopt, maar je benadert haar wel anders. Met baby’s werkt het net zo. Een ‘huilbaby’ probeer je stil te krijgen, een ‘expressieve baby’ neem je serieus.

lees ook:

http://kiind.nl/articles/591/HuilbabygateRichtlijnexcessiefhuileniseenfarce.html

http://borstvoedingscentrumpantarhei.blogspot.nl/2013/09/richtlijn-excessief-huilen-deel-3.html

3 thoughts on “Woord

  1. het is de eerste keer ooit dat ik een recensie achterlaat, maar wat een vreselijke tekst om te lezen als je een huilbaby (ondanks het woord nam ik hem toch serieus) zijn hele jonge leven intens hebt getroost, gevoed en gedragen.. Heel heel heel triest om dit dan te lezen!

  2. hoi MRK. Wat een heftige tijd hebben jullie achter de rug zo te horen. Ik heb nooit willen zeggen hiermee dat je zelf de oorzaak bent (als je het zo gelezen hebt?), en dat baby’s die veel gedragen worden niet ‘high need’ kunnen zijn. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat je er soms niet achter komt wat er mis is. En dat lijkt me heel erg moeilijk. Ik heb de correlatie tussen zorgsysteem dat hier gebruikelijk is en veel huilen willen aankaarten. Het is gemiddeld zo dat baby’s die veel alleen zijn vaker huilen. Andersom klopt het natuurlijk niet, baby’s die veel huilen kunnen dat om allerlei oorzaken doen.

    Daarnaast is de culturele factor ‘kerngezin’ niet te onderschatten, ik ken jouw situatie natuurlijk niet maar ik hoor erg vaak van moeders die eigenlijk ondersteuning missen. Lange dagen alleen met je baby, niemand die even inspringt. Partner druk met werk. Waar in veel culturen moeder&kind de eerste maanden gepamperd worden en hun aandacht volledig op elkaar kunnen richten, maar er ook mensen zijn die een baby even over kunnen nemen. Ook dat bedoelde ik met ‘systeem’. Ik weet in elk geval van mezelf dat ik aan het eind van de dag op was, en mijn baby niet meer kon troosten. Dan nam mijn partner hem over bij thuiskomst, en hij kalmeerde…

    Ik wens je in elk geval het allerbeste. Ik twijfel om dit op te schrijven omdat je mijn oordeel niet nodig hebt, maar ik doe het toch maar: je hebt het beste gedaan voor je baby door hem vast te houden. Troosten draait niet om je baby stil krijgen, maar om er voor hem te zijn. Stress bij een baby die ‘in arms’ huilt is echt veel lager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s