mindset

Zondag was het Werelddag voor het te vroeg geboren kind. Aandacht voor deze groep extra kwetsbare baby’s is mooi, zeker gezien de ontdekkingen van de laatste jaren. Die zijn namelijk nog lang niet standaard bekend bij zorgverleners.

foto (344)Waar heb ik het dan over? Tot voor kort ging men vooral uit van het nut van medische apparatuur en medicijnen; wetenschap als redder in nood, waar de natuur gefaald heeft. En er zijn zeker nuttige medische vondsten gedaan. Maar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen tonen juist aan dat de beste plek voor een prematuur geboren baby op de huid van de moeder is. Dr. Nils Bergman deed baandoorbrekend onderzoek, waaruit blijkt dat te vroeg geboren baby’s beter af zijn als ze bij hun moeder blijven, in plaats van in een couveuse gelegd worden. Deze ‘kangaroo-care’ houdt de baby niet alleen beter warm dan een couveuse, maar de baby’s blijken ook minder infecties op te lopen, de hartslag en ademhaling zijn stabieler, stressniveaus zijn lager en de slaap (zeer belangrijk voor de onrijpe hersenen) is van betere kwaliteit. En, niet te vergeten (en weinig verrassend) borstvoeding verloopt soepeler. Wat in zichzelf weer de overlevingskansen verhoogt.

Lezers die bekend zijn met het fenomeen, zullen nu misschien al roepen: ‘nee! Het is andersom!’.

Juist, het is andersom. En dát is wat dit onderzoek baandoorbrekend maakt, het is niet een aanvulling op eerdere behandelingen maar een nieuw paradigma. Het uitgangspunt dat een baby omgeven door techniek het best af is, gaat op de helling. Een baby hoort bij zijn moeder, liefst huid-op-huid. Alleen in een bedje liggen is belastend voor baby’s, en dat geldt des te meer voor te vroeg geboren baby’s. Alleen in de couveuse liggen is stressvol, belemmert goede slaap en hindert het stabiel worden van de lichaamsfuncties (warmte, ademhaling, hartslag). Scheiding van moeder en kind is een noodgreep, en zou echt alleen in uiterste nood moeten worden toegepast. De techniek die wél van nut is (en die is er zeker, ik wil niet alle techniek het raam uit gooien) kan veelal gewoon gebruikt worden terwijl de baby bij zijn/haar moeder is.

foto (262) - kopieHelaas is kangaroo-care in veel ziekenhuizen nog een extraatje, mogen moeders een uurtje buidelen en dan moet de baby weer terug ‘om rust te krijgen’. Ik herinner me een moeder die op haar sodemieter kreeg van de verpleegkundige, want: ze mocht ‘haar huilende baby niet aanraken; hij had zijn rust nodig!’. Het getuigt van een mindset die nu door de feiten omver wordt gehaald: alleen=rust, contact=belastend. Ik hoop dat deze mindset steeds meer verleden tijd wordt, bij artsen, verpleegkundigen, ouders. Baby’s, te vroeg geboren of niet, horen zo dicht mogelijk bij moeder te blijven, of anders bij vader, opa, oma, enzovoorts.

Het is tijd voor een nieuw paradigma: contact=rust, alleen=belastend. Baby’s zijn thuis wanneer ze bij een geliefd persoon zijn.

website Dr. Nils Bergman

‘Kangaroo Care’ key for care premature babies

werelddag van het vroeggeboren kind (zie hoe het woord ‘borstvoeding’ geen één keer valt)

Koester je kleintje, Jill&Nils Bergman, vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC

One thought on “mindset

  1. Zo waar dit artikel. We hebben het helaas zelf moeten mee maken om weggestuurd te worden bij onze prematuur omdat hij volgens de verpleegkundige rust nodig had. Het buidelen was fijn, maar niet echt relaxt op een tuinstoel en met weinig privacy, maar was blij dat het elke dag een uurtje kon. Ook is zoontje weleens teruggelegd in de couveuse, omdat het volgens de verpleegkundige “te veel” voor hem werd, terwijl manlief graag de jaarwisseling met hem op zijn borst had willen meemaken.
    Ik ben blij dat er inmiddels al veel veranderd is in ziekenhuizen maar de kennis en faciliteiten zijn zeker nog niet optimaal voor ouder en couveusekind. Blij dan ook met een stichting als de VOC (vereniging ouders couveusekind) die zich hiervoor inzet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s