Jezelf

‘Voed jezelf op en laat je kinderen met rust’. De eerste keer dat ik dit las schoot ik in de lach. Ik heb er jaren over gedaan om tot dit inzicht te komen, en nu iemand dit zo kort en bondig in haar forum-onderschrift had staan trof dit me als reuze grappig.

Ik ben nu negen jaar en een paar dagen moeder. In die negen jaar heb ik gekoesterd, gevoed, geprobeerd op te voeden en geprobeerd het opvoeden weer los te laten. Ik heb geknuffeld en geschreeuwd, ik ben streng geweest en soepel. Eén inzicht is in die jaren boven komen drijven: de momenten dat ik dacht te moeten opvoeden, dat ik gedreven werd door angst voor de toekomst (als ik nú niet ingrijp, dan …), dát zijn de momenten waar ik me met terugwerkende kracht voor schaam.

jurk v vroeger 046

Ooit was ik zelf een kind. Gekoesterd en gevoed, er is tegen me geschreeuwd en ik ben geknuffeld, mijn ouders zijn streng geweest en soepel. Ik doe niet wat ze me gezegd hebben, ik doe wat ik hen zag doen. Hun angsten draag ik met me mee. Vanuit die angsten probeer ik aan mijn kind te trekken, mijn kind in gewenste richting te duwen.

‘Hoe meer macht je gebruikt, hoe meer je aan invloed verliest’, aldus Alfie Kohn. De momenten dat ik bezig was met opvoeden, probeerde ik uit alle macht mijn kinderen iets bij te brengen. ‘Je moet dit begrijpen!’. Blijkbaar had ik op dat moment geen vertrouwen in mijn kinderen, en geen vertrouwen in mijn eigen invloed. Maar mijn kind doet niet wat ik zeg, z/hij doet wat ik doe. Het beste wat ik doen kan, is mijn angsten van me af gooien, en leven naar de waarden die ik heb.

Betekent dit dat ik de kinderen maar laat, een soort ‘laisser-faire’ opvoeding? Nee, dat betekent het zeer expliciet niet. Het betekent wel dat ik probeer vooral in het nu te reageren, op de situatie die zich voordoet. En niet vanuit angst voor de toekomst, of pijn uit het verleden. Dat zie ik niet als opvoeden, maar als de leiding nemen over de het hier-en-nu als dat nodig is, en loslaten waar dat mogelijk is.

Dat lukt nog heel vaak niet. En dus is er nog werk aan de winkel, ik heb nog wat opvoeding te doen. Aan mezelf.

jurk v vroeger 052

3 thoughts on “Jezelf

  1. Pingback: tip-trio: goede voornemens | blikborstvoeding

  2. Heel herkenbaar Linda, de angst om mijn kinderen te verpesten en de schaamte die ik nu voel, voor hoe ik het toen deed. Gelukkig ben ik tot inzicht gekomen en ben ik inderdaad mezelf gaan (op)voeden. Geinvesteerd in mijn eigen ontwikkeling als mens (en daarmee als partner en moeder). Wat ben ik daar blij mee.

  3. Pingback: tip-trio: goede voornemens | Lindar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s