immuunsysteem en depressie (1)

Vandaag in de Volkskrant: depressief door je afweersysteem. Floor van Heesch ontdekte wat cytokines, boodschapperstoffen van het immuunsysteem, doen in de hersenen: ze versterken de heropname van een aantal brein-boodschapperstoffen: dopamine, serotonine en noradrenaline. Lagere niveaus van deze brein-boodschapperstoffen zorgen ervoor dat je je minder plezier en voldoening beleeft, en kunnen zo direct zorgen voor sombere gevoelens.

Hoewel dit specifieke onderzoek nieuw is, is het verband tussen het immuunsysteem en de hersenen al jaren bekend. In 2008 was ik bij het SBO borstvoedingscongres en had het genoegen te luisteren naar Kathleen Kendall-Tacket. (presentaties zijn hier terug te vinden). Zij vertelde over post partum depressie, en over de link tussen het immuunsysteem en de hersenen.

Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor het ontwikkelen van een depressie na je bevalling. Eerdere depressies, stress, angst, slapeloosheid, en pijn. Eerder werd een verhoogd niveau van ontstekingsbevorderende cytokines (er zijn ook ontstekingsremmende cytokines; deze boodschapperstoffen zijn er in allerlei vormen om verschillende boodschappen over te dragen) ook als risicofactor gezien, maar de rol van deze immuunsysteem-stoffen is nog groter: elk van de andere risicofactoren blijkt gepaard te gaan met een verhoogd niveau aan ontstekingsbevorderende cytokines. Stress? Angst? Pijn? Slaaptekort? Verhoogd cytokine-niveau.

Kathleen Kendall-Tacket vertelde nog meer. Zij vertelde hoe in onze westerse maatschappij PPD (post partum depressie) veel vaker voorkomt dan in andere maatschappijen. Vrouwen staan er vaak alleen voor. Kraamhulp weg, en daar zit je dan. Hele dagen alleen met je baby. Als er dan iets niet lekker loopt, is het logisch dat de stress oploopt. Bij borstvoedingsproblemen wordt vaak te laat ingegrepen, moeders denken nog te vaak dat pijn erbij hoort. Slapeloosheid want je ‘mag je baby niet bij je in bed nemen’. Wil je hier meer over lezen kijk dan naar het werk van Femke van Roozendaal-Hendrikx: ‘en, slaapt hij al door?’

ImageZo bekeken is het niet gek dat PPD hier vaker voorkomt. Veel moeders krijgen als advies om te stoppen met borstvoeding en nachtvoedingen af te bouwen of aan partner over te laten. ‘Je moet ook aan jezelf denken’. Ja, jij bent belangrijk. Voor je kind en voor jezelf. Maar het lijkt vaak alsof zorg voor je baby en zorg voor jezelf tegengesteld zijn. Wat je geeft, ben je kwijt. Maar zo werkt het niet in relaties, en zeker niet in de relatie met je baby.

Een gedachte: als het aan de borstvoeding ligt, of aan  de nachtvoedingen, hoe komt het dan dat juist in culturen waar baby’s borstvoeding krijgen, vaak gevoed worden overdag en ‘s nachts, juist de culturen zijn waar PPD niet zo ontzettend vaak voorkomt als in de westerse culturen? De eerste reden noemde ik al: sociale steun in die o zo belangrijke eerste periode van het moederschap. Maar er is nog een reden, en die ligt in het systeem dat niet zo gescheiden is dat men ooit dacht: het neuro-immunologisch systeem.

Meer daarover in mijn blog van komende week: immunologie en depressie deel 2.

8 thoughts on “immuunsysteem en depressie (1)

  1. Pingback: immunologie en depressie (2) | blikborstvoeding

  2. Pingback: immunologie en depressie (3) | blikborstvoeding

  3. Pingback: depressie en immunologie (4) | blikborstvoeding

  4. Pingback: depressie en immuunsysteem (5) | blikborstvoeding

  5. Pingback: immunologie en depressie (2) | Lindar

  6. Pingback: Mesjogge | blikborstvoeding

  7. Pingback: Mesjogge | Hoogbegaafd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s