Oxytocine

In mijn vorige blog linkte ik de ‘ontvlambare’ staat van het immuunsysteem aan een gestresste neurologische toestand. Maar de ‘anti-inflammatory’, de ontstekingsremmende kant van het immuunsysteem, heeft die ook een neurologische partner? Jazeker: oxytocine. In een reeks over stress, depressie, en het immuunsysteem kan ik eigenlijk niet verder zonder eerst iets te zeggen over dit hormoon.

Boekbespreking_De oxytocine factor LdRokeKerstin Moberg schreef het boek ‘De oxytocine factor’, en ik was bij haar lezing op  het SBO-congres 2010 (hier is haar presentatie te downloaden). Mensen, lees haar boek! Voor ieder die met mensen te maken heeft (iedereen dus) is dit zeer waardevolle informatie.  Het voert veel te ver om alles in dit blog te beschrijven. Ik zal er wat dingen uitlichten die voor het basisbegrip van belang zijn.

Tijdens haar presentatie stelde Moberg terecht aan de kaak dat de wetenschap door onze fixatie op de effecten van stress en de vecht-vlucht reactie de ‘rust en herstel’-factor lang heeft genegeerd. Op de afbeelding is te zien hoe de stress-kant en de rust-kant zich tot elkaar verhouden. De afbeelding komt uit het boek van Moberg. (zijsprong: lees de rijtjes eens, wat voor maatschappij zijn we? Wat wordt gewaardeerd, wanneer heb je het goed gedaan in het leven volgens de gangbare maatstaven? En zouden we daar gelukkig van worden?) Moberg benadrukt het belang van evenwicht. Stress en alertheid kunnen in korte periodes van belang zijn, het is de langdurige staat van stress die problemen geeft. Dan is er namelijk geen ruimte voor rust en herstel.

2014-02-04 10.37.35

Oxytocine is het hormoon dat tijdens de bevalling helpt bij de uitdrijving en de baarmoeder doet samentrekken. Oxytocine zorgt ook voor de toeschietreflex bij borstvoeding. Het zorgt voor zorgend gedrag, bij mensenmoeders maar evengoed bij andere zoogdieren. Vogels en reptielen hebben een vergelijkbaar hormoon, mesotocine. Blijkbaar is het evolutionair gezien een zeer oud systeem: geen bonus van de afgelopen eeuwen maar een basiseigenschap. Voor vrouwen, én mannen.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het is het hormoon dat mensen aan elkaar bindt. Oxytocine vermindert angst in sociale situaties en verbetert het sociale leervermogen. Het komt vrij bij seks (orgasme) en aanraking in het algemeen, zoals een massage, en natuurlijk een knuffel. Tip van Kerstin Moberg: aai iemand over de rug van haar hand voor een oxytocine-boost. Ook een goede maaltijd (vetten!) zorgt voor oxytocine. We kennen allemaal wel het kalme gevoel van een volle maag, rode wangetjes, en dan een goed gesprek met je disgenoten. Wat een fijne mensen zijn dat toch! Ook dit is de invloed van oxytocine. Dat vervolgens de spijsvertering helpt, oxytocine werkt versnellend op de spijsvertering bij volle maag, en vertragend bij lege maag.

Oxytocine doet meer. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag én verbetert het immuunsysteem. Terwijl stress het immuunsysteem aanzet tot de aanval, de ontvlambare staat, koorts en zwelling, verminderde eetlust; zorgt oxytocine voor herstel, een goede eetlust, ontspanning en groei.

Volgende week meer over het immuunsysteem en de werking van het brein, nu ga ik mijn zieke zoon knuffelen. Het schijnt te helpen.

Ik sluit af met het werk van Cordelia Cembrowicz, zij tekende dit Oxytocine molecuul:

babyoxytocin

Advertisements

4 thoughts on “Oxytocine

  1. Pingback: immunologie en depressie (3) | blikborstvoeding

  2. Pingback: depressie en immunologie (4) | blikborstvoeding

  3. Pingback: depressie en immuunsysteem (5) | blikborstvoeding

  4. Pingback: immunologie en depressie (3) | Lindar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s