depressie en immunologie (4)

Nummer vier van mijn serie: depressie kan veroorzaakt worden door een overactief immuunsysteem. De Primal Period, van buik tot baby, is cruciaal in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Het is dus ook niet verrassend dat ervaringen tijdens deze periode zoals infecties en stress kruislings effecten hebben op de hersenontwikkeling van een baby, en het immuunsysteem.

Hoe een baby ter wereld komt heeft grote invloed op zijn welzijn. De bevalling is niet puur een doorgeefluik van buik naar buiten, maar het is een ervaring die de baby programmeert voor de toekomst.

 Early-Life Programming of Later-Life Brain and Behavior: A Critical Role for the Immune System “We believe that cytokines are important not only for behavioral changes during acute illness, but may also underlie long-term changes in behavior as a consequence of infection early in life.

Bevalling en keizersnee

Tijdens de bevalling krijgt een baby stoffen mee via zijn moeder. De hormonen die de bevalling in gang zetten komen via de placenta ook bij de baby terecht. Een baby komt daardoor alert ter wereld, klaar voor zijn eerste kennismaking met zijn moeder via oogcontact, geur en aanraking. Het eerste wat deze alerte baby zal doen is op zoek gaan naar de borst. (over borstvoeding & immuunsysteem vertel ik volgende week meer) Doordat de baby vlak langs de anus geboren wordt, krijgt hij ook daar bacteriën mee. Deze bacteriën helpen hem aan een gezonde darmflora, samen met de pre- en probiotica uit borstvoeding.  Het is bekend dat baby’s die via keizersnede ter wereld komen, een afwijkende darmflora hebben. Keizersnede verstoort het normale proces, en dit heeft invloed op het immuunsysteem van het kind. Er blijkt een verband te zijn met (opnieuw) astma. Men vindt afwijkende hoeveelheden ontstekingsbevorderende cytokines in het bloed van de baby. Zo reageert een baby heftiger op stofmijt. Men vermoedt dat de verhoogde cytokine-niveaus bij een baby na keizersnede te wijten zijn aan óf de gemiste blootstelling aan darmbacteriën van zijn moeder, óf wellicht doordat de baby de hormonale achtbaan van het geboren worden heeft gemist. Denk nog eens terug aan de aanleiding van deze blogserie: verhoogde niveaus van ontstekingsbevorderende cytokines, zoals mensen met een auto-immuunziekte hebben, kunnen een oorzaak zijn van depressie.

Given their crucial role in brain development, it is not surprising that elevated levels of pro-inflammatory cytokines generated by the maternal or fetal immune system during perinatal infection have been associated with abnormal fetal brain development and increased risk for neurodevelopmental disorders

Nadelen van kunstmatige oxytocine

Oxytocine is het hormoon dat de baarmoeder doet samentrekken tijdens de bevalling. Als tijdens de baring kunstmatig oxytocine wordt gegeven, heeft dit effect op het beloningssysteem in de hersenen van de baby.  Het wordt overspoeld met een onnatuurlijk grote hoeveelheid hormoon, wat het in de toekomst ongevoeliger maakt voor beloning. Er blijkt ook een verband te bestaan tussen verslavingsgedrag later, en oxytocinetoediening tijdens de bevalling. Dit beloningssysteem is het systeem dat ik in mijn eerste blog uit deze serie noemde, het wordt dus ook beïnvloed door de boodschappers van het immuunsysteem, de cytokines. Ingrijpen in het geboorteproces heeft dus van twee kanten effect op de hersenen van de baby, en het beloningssysteem: via hormonen die de hersenen direct bereiken, en via verstoring van het immuunsysteem. Waarbij bekend is dat oxytocinetoediening het risico op keizersnede verhoogt,  net als een aantal andere interventies zoals verplichte rugligging en vliezen breken. Het voert te ver om al deze interventies te behandelen in dit blog, maar kern van de zaak is dat ingrijpen de natuurlijke baring verstoort, en zo een reeks aan vervolgingrepen kan veroorzaken.

De oxytocinetoediening om weeën op te wekken heeft effecten op de eigen oxytocine-productie van de moeder, die wordt minder effectief. De eigen oxytocineproductie in de kraamweken ondersteunt een moeder bij het hechten aan haar baby (dat is namelijk tweerichtingsverkeer: een baby hecht zich aan moeder, en moeder aan baby), en helpt een moeder responsief reageren. Het is ook belangrijk voor het soepel verlopen van de borstvoeding. Een gezond verloop van het hechtingsproces is natuurlijk van belang voor de baby. Maar de oxytocineproductie van de moeder heeft nog een belangrijk effect: oxytocine is deel van het rust- en herstelsysteem: de tegenhanger van het stress- en ontstekingssysteem. Een goed functionerend oxytocinesysteem is dus belangrijk om ontstekingsreacties/depressie tegen te gaan. Zie mijn eerdere blog over oxytocine en balans.

Blauwdruk

Gelukkig bestaat het thuisbevallen nog, en het systeem van verloskundigen. Ode aan alle verloskundigen en vroedvrouwen die de waarde van een natuurlijke bevalling (d.w.z. volgens de biologische blauwdruk) beseffen! Ingrepen zouden liefst bewaard worden voor de uitzonderlijke gevallen dat ondanks goede baringsbegeleiding moeder of kind in gevaar is. Ingrepen hebben effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van moeder en kind. Ik wil graag afsluiten met een quote van Michel Odent, autoriteit op het gebied van bevallen volgens onze biologische blauwdruk, waarin hij de nadruk legt op de eenheid van het immuun-, hormonaal, en neurologische systeem, en de onomkeerbare effecten van ervaringen in deze periode:

Primal period – the time from conception to the first birthday. It is during this primal period that the adaptive systems involved in what we commonly call “health” reach maturity. It is the time of close dependence on the mother. One can anticipate that any kind of event happening during this period can have irreversible effects. Primal Adaptive System – the subcortical nervous system, the endocrine system, and the immune system should no longer be separated and should be understood as a whole

Lees hier nr.

2 thoughts on “depressie en immunologie (4)

  1. Pingback: Leesvoer | Eurolac!

  2. Pingback: depressie en immuunsysteem (5) | blikborstvoeding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s