Kasteel

‘Is dat dan net zoiets als een kasteel?’ vraagt zoonlief met een brede grijns. Ik heb bijscholing gehad over immunologie en borstvoeding, hij heeft op school een project over de Middeleeuwen. Je lichaam verdedigt zich tegen ziektekiemen, zoals een kasteel zich verdedigt tegen aanvallers: ik vind het een geweldige vergelijking.

vakantie tienhoven 063Je huid, darmen en longen met beschermende bacteriën vormt de muur en houdt zo de aanvallers buiten. Slijm en zuur vormen de slotgracht, en er zijn cellen die ziektekiemen opruimen (zie het filmpje). De voetsoldaten zogezegd. Er zijn ervaren oorlogsplanners in huis, die aanvallers herkennen en de soldaten in paraatheid brengen zodra dat nodig is. Het immuungeheugen. De boogschutters tussen de kantelen vallen gericht de tegenstander aan: de specifieke afweer. Antistoffen, T-lymfocyten, B-lymfocyten.

Het mooiste is natuurlijk als de aanval afgeweerd kan worden buiten de kasteelmuren. Maar mochten de vijandelijke soldaten bloed en weefsels (binnenplaats en kamers) bereiken, dan wordt daar verder gevochten. Er gaat wat meubilair in vlammen op, dat wel. Koorts en zwelling. De voedseltoevoer wordt tijdelijk stopgezet, of op een laag pitje. Bij een infectie heb je minder trek, of je houdt letterlijk niets binnen.

vakantie tienhoven 031Bij een baby is het kasteel nog niet helemaal klaar. De hoestprikkel werkt nog niet optimaal, de darmflora moet nog worden opgebouwd. De ophaalbrug is nog niet gereed. Het leger is nog niet compleet, en de ervaren oorlogsplanners… zijn er niet, want een baby heeft nog geen ervaring opgedaan met ziekte-aanvallen. Het is dus gemakkelijk binnendringen, ware het niet dat borstvoeding die taak van de baby overneemt. De soldaten van moeder staan paraat, de ervaren adjudanten (of welk type soldaat heeft deze functie? Ik heb meer verstand van borstvoeding dan van oorlog…) van moeder weten de vijand te herkennen. Mocht er nu een aanval komen, dan wordt die met behulp van de moedertroepen snel afgeslagen. Het leger van de baby doet ervaring op, baby’s lijf bouwt immuungeheugen op. Maar het meubilair blijft heel: zolang de boogschutters en voetsoldaten van moeder de vijand buiten de poort weet te houden gaat er binnen niets in de fik. De voedseltoevoer blijft (meestal) gegarandeerd, en alle energie van de baby kan gebruikt worden om te blijven groeien.

‘Mam, zitten die immuuncellen dan ook de tegenstander achterna, en maken hem kapot?’ Zzzzing-hak-tjomp, het denkbeeldige zwaard van zoonlief zwiept door de lucht en hakt de vijand in de pan. Ja! Dat doen immuuncellen. Macrofagen, de voetsoldaten, de algemeen, breed inzetbare verdedigingsploeg zit de vijand achterna, en vreet ze op! Moedermelk zit er vol mee. Zie dit mooie filmpje. 

Advertisements

2 thoughts on “Kasteel

  1. Pingback: Kasteel | blikborstvoeding | Eurolac!

  2. Pingback: Eurolac Lactatiekunde | Kasteel | blikborstvoeding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s