Indiscreet

20140727_102129Het is WereldBorstvoedingWeek! Internationaal, tenminste. In Nederland vieren we borstvoeding in week 40: zoals een zwangerschap 40 weken duurt. Er is deze week meer aandacht voor borstvoeding in het openbaar. Zo hield RTL een enquete en had een nieuwsitem over borstvoeding in het openbaar. Wat opvalt, is dat er veel aandacht is voor ‘discreet’ voeden. Een dame in het filmpje noemde bijvoorbeeld dat het zgn. ‘bovenladen’ veel bloot toont, en tussen twee shirtjes door (shirt omhoog, hemd naar beneden) juist niet. Dat er weinig bloot te zien is stelt veel nieuwe moeders gerust. En het is oké als je je zelf het prettigst voelt bij voeden waar zo min mogelijk borst te zien is. Met de nadruk op ZELF. 

Borstvoeding is in zichzelf namelijk niets om geheimzinnig over te doen. Baby heeft honger, dorst of voelt zich een beetje verdrietig/ongemakkelijk en wil een slokje drinken. Bij mama. En ja, dat zit toevallig in een borst. Eigenlijk juist níet toevallig natuurlijk, een mens heeft borsten omdat dít de manier is waarop de mens haar jong voedt. Omdat we zoogdieren zijn. Die seksuele lading die borsten in het westen hebben is er later pas bij gekomen. Moeders krijgen een dubbele boodschap: borstvoeding is belangrijk, het ‘beste’ voor je baby; maar het mag niet gezien worden. Dat is niet alleen raar, het maakt borstvoeding ook nodeloos ingewikkeld.

Als een moeder zelf liever bovenlangs voedt, of die warme dag toevallig een zomerjurkje aan heeft en niet dubbellaags naar buiten gaat; als haar baby wat moeite heeft met in 1x aanhappen, of misschien schrikt van een passerende scooter; dan heeft er niemand recht om van haar te verlangen dat het borstvoeden ‘discreet’ oftewel ‘verstopt’gebeurt.

4856883197eed24b725a3e661503d063Sterker nog, Dr. Jack Newmann is een sterk pleitbezorger voor het ‘indiscreet borstvoeden’. Want, zo zegt hij, “hoe meer mensen borstvoeding zien, hoe normaler het zal worden”. Borstvoeding hoeft niet verstopt te worden. Omdat het moeders niet moeilijker gemaakt hoort te worden dan nodig. Omdat borstvoeding om baby’s draait, niet om een toevallige voorbijganger, een winkeljuffrouw, of om het familielid of de vriendin die zich er ongemakkelijk bij voelt. Omdat meisjes en jonge vrouwen, aanstaande moeders, leren borstvoeden door het te zien. Omdat borstvoeding heel normaal is, deel van het leven van alledag.

 

Ik schreef eerder over dit onderwerp:

hitte
intiem

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s