be kind

Afgelopen zaterdag was Ionica Smeets te gast bij  Zomergasten . Zij is wetenschapsjournalist en wiskundige, bekend ook van haar columns samen met Jeanine Daems: Wiskundemeisjes. En Humanist. Soms komt er in haar columns iets bovenborrelen dat raakt aan UP of OO, oftewel onvoorwaardelijk ouderschap. Dat komt waarschijnlijk door de overlap die OO  heeft met het Humanisme. De onvoorwaardelijkheid in OO/UP heeft te maken met vertrouwen in de basale goedheid van een kind dat geboren wordt, en het behandelen van het kind als mens, vanuit inleven en empathie. Humanisten geloven in het gewetensvol omgaan met anderen, de wereld en jezelf.  Ionica Smeets vatte Humanisme samen als: proberen het goede te doen, zonder dat daar een beloning tegenover staat (losjes geciteerd).

Eén van de fragmenten die ze liet zien was van Kurt Vonnegut, schrijver. En ze haalt een citaat van hem aan:

“Hello babies. Welcome to Earth. It’s hot in the summer and cold in the winter. It’s round and wet and crowded. On the outside, babies, you’ve got a hundred years here. There’s only one rule that I know of, babies-God damn it, you’ve got to be kind.” – Kurt Vonnegut in God Bless You, Mr. Rosewater

De Quote komt uit het boek God Bless You, Mr. Rosewater. Een baby wordt welkom geheten in de wereld, en krijgt in die paar zinnen mee waar het leven om draait: ‘Be kind’. Wees aardig, vriendelijk, goedhartig, welwillend. Mild. Zachtmoedigheid als waarde om naar te leven. Ik vind het een mooi adagium. OO, onvoorwaardelijk ouderschap, UP; het roept vaak zeer veel vragen op. Ik ben samen met anderen bezig met een initiatief om hier helderheid over te scheppen, volgende week meer hierover. Voor nu: Be Kind is een mooie samenvatting van de filosofie van OO. Wees vriendelijk en goedhartig, als partner, als kind, als buur. Maar bovenal, wees ‘kind‘, aardig en welwillend, als ouder. Al iemand je een tip geeft voor je huilende baby, als  je een boek leest over peuters of pubers, als je piekert over welk effect je opvoeding heeft; stel je dan die vraag: is het een (voor je kind) vriendelijk advies? Gaat het uit van het goede? Zou ik dit zelf als prettig, aardig, goedhartig ervaren als ik mijn kind was? Stel jezelf die vraag. Be kind.

One thought on “be kind

  1. Pingback: Leesvoer en blikvoeding | Eurolac!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s