tiptrio – microbioom

Bacteriën. Ze hebben een slechte naam, roepen de associatie op van ‘viezigheid’. Dit is volledig ten onrecht. Nou ja, niet helemaal ten onrecht, want er zitten nare knakkers tussen. Het punt is eerder: je kunt niet alle soorten bacteriën op één hoop gooien en er dan een goed/fout uitspraak over doen. Bacteriën zijn er in allerlei variaties, en we kunnen niet zonder de goede soorten. Ik wist al van het belang van gezonde darmflora voor de gezondheid, maar tijdens het GOLD Lactation 2013 congres gingen mijn ogen pas echt open. Jennifer Tow vertelde over de vervlochtenheid tussen het microbioom, zoals de bacteriën waarmee we samenleven ook wel word genoemd, en onszelf. We zijn geëvolueerd samen met bacteriën, en ons microbioom is een partner. De laatste decennia echter hebben we onze partner verwaarloosd.

Wat beïnvloedt ons microbioom? Het is duidelijk dat onze eerste ervaringen een belangrijke rol spelen in hoe ons microbioom zich vormt. Kinderen die per keizersnede geboren worden hebben een afwijkend microbioom en darmflora, evenals kinderen die geen (exclusieve) borstvoeding kregen. Op latere leeftijd is het voedingspatroon van invloed. Zowel de bacteriën die je binnenkrijgt via bijvoorbeeld gefermenteerd voedsel, als de voorwaarden die je schept voor de darmbacteriën door het eten dat je eet. Ook algemeen contact met bacteriën door veel buiten te komen bijvoorbeeld maakt verschil.

Waarom is het microbioom zo belangrijk? Een beroerde darmflora is gekoppeld aan een reeks problemen, van depressie tot stressklachten, van buikproblemen en kramp bij baby’s tot overgewicht en ziekte van Crohn bij volwassenen. Van allergie tot reuma tot asthma. Inderdaad, onze gezondheid is verweven met de gezondheid van onze partner microbioom.

tip 1

Horizon: allergies, modern life and me. Deze documentaire was gisteravond te zien op de BBC, en wordt vrijdagavond (00:20 – 01:20) herhaald. Hopelijk is de documentaire daarna ook te zien op internet. Het programma kijkt naar allergie, en de veranderde relatie die de moderne mens heeft met bacteriën.

tip 2

Meer lezen over darmflora en voeding? Lees dan de blogs van De Groene Vrouw, bijvoorbeeld deze: kinderen en darmflora.

tip 3

Je kan zelfs bacterieknuffels kopen…. een schattig pluizige bifido bacterie! Klik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s