slaap, kindje slaap…

Vandaag een wat ouder blog in de herhaling. Het heeft nog niets aan actualiteit ingeboet: slaap is loslaten, om lekker te slapen moet je je veilig weten.

blikborstvoeding

protesteren tegen slaap

Kinderen willen niet naar bed, ook niet als ze moe zijn. Lang opblijven, dát willen kinderen. Zelfs baby’s protesteren vaak als ze naar bed worden gebracht. Maar waarom eigenlijk? Als je moe bent, is er toch niets fijners dan lekker onder de wol te kruipen, en heerlijk weg te zakken in verkwikkende slaap?

behaviourisme

Een populair denkbeeld in de westerse maatschappij is dat een baby al vanaf de geboorte ‘goede slaapgewoonten’ aangeleerd moet worden. Let wel: het is in deze visie de taak van de ouders om hun kind iets aan -, dan wel af te leren. Wonderlijk uitgangspunt, aangezien slaap een natuurlijke behoefte is.  De aansturing van het circadiaan ritme, het ritme van één etmaal, wordt aangestuurd vanuit de hersenen. Als een mens of dier, en zelfs een plant, een periode wordt afgeschermd van licht en andere omgevingsfactoren die tijd aangeven, loopt dit dagelijkse ritme van slapen…

View original post 883 more words

Advertisements

One thought on “slaap, kindje slaap…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s