informatie en steun

Voordat ik doorga naar het onderdeel ‘hersenontwikkeling’ van de blogserie huilen, koestering en hersenontwikkeling wil ik dit filmpje van Robin Grille met jullie delen. Grille vertelt prachtig over de worsteling die ouderschap in onze tijd kan zijn.

Hij vertelt over de weerstand die de boodschap over hechting en responsief ouderschap vaak oproept. Deze weerstand heeft te maken met pijn, de angst tekort te schieten, en vaak ook met de eigen ervaringen uit de kindertijd. Want, als je zegt: kinderen zijn gebaat bij borstvoeding, zij hebben het nodig dat er steeds gereageerd wordt op hun huilen, kinderen groeien het beste op positieve aandacht óók (juist!) als zij zich ‘lastig’ gedragen; dan zeg je ook iets over wat níet goed is voor kinderen. En dat steekt, vooral als je zelf zo hebt opgevoed zonder borstvoeding, je kinderen hebt laten huilen; als bént opgevoed op slaaptraining of met klappen. Misschien zit je nu midden in het proces van opvoeden, en heb je geen idee hebt hoe je het anders moet doen.

Grille zegt: voordat je informatie kunt verwerken, heb je steun nodig. ‘Holding’. En daar ontbreekt het vaak aan. Van oudsher is er in een samenleving per kind ongeveer vier volwassenen. Dat betekent, dat er altijd iemand is als je moe bent. Iemand die kan helpen als dat nodig is. In mijn voorgaande delen van de blogserie over huilen, koestering en hersenontwikkeling gaf ik al aan dat deze hulp deel is van het ‘totaalpakket zorg‘ dat baby’s nodig hebben. Ouders hebben dit óók nodig.

Is dit een pleidooi om dan toch maar over te gaan op minder responsief ouderschap, met het idee dat het onhaalbaar en intensief is om altijd te reageren op je huilende baby? Nee, absoluut niet. Ten eerste lijkt het me bijzonder weinig nut hebben om dan de last van te weinig steun onverdeeld op de schouders van de baby/het kind te schuiven. Het is niet alleen oneerlijk de zwakste hde last te laten dragen, je lost ook niets op omdat het kind die ballast dan weer meeneemt de volwassenheid in. Het lijkt me bijzonder belangrijk dat dit patroon doorbroken wordt. Het is óók geen goed idee omdat ouders niet gelukkiger blijken te worden van ouder-centraal ouderschap.

Maar wat dan wél? Nou, op individueel niveau kan je steun bieden aan je omgeving, en steun vragen als je die (aankomende) ouder bent. Familie, vrienden, buren; of zoek bijvoorbeeld een La Leche League groep bij je in de buurt voor borstvoedingsondersteuning, voor moeders die responsief ouderschap belangrijk vinden is dit vaak als een warm bad. Kijk zeker ook of er een online community is waar je je thuisvoelt. Een forum of facebook groep kan je óók het gevoel geven gedragen te worden door een bredere gemeenschap dan alleen je partner en directe omgeving. Kijk op Dragen en Voeden voor Natuurlijk Ouderschap/Attachment Parenting, op Kroost of Onvoorwaardelijk Ouderschap voor opvoeden vanuit de relatie. Er is ongetwijfeld nog veel meer te vinden, dit is geen volledig overzicht.

Meer nog dan elke individuele ouder het wiel te laten uitvinden droom ik van een maatschappij die ouders vanzelfsprekend ondersteunt in responsief ouderschap. Consultatiebureaus die werkelijk snappen hoe cruciaal het is dat baby’s gehoord worden, en gekoesterd. Mede-ouders die meedenken in win-win oplossingen, zodat zorgen voor je baby en zorgen voor jezelf hand in hand kunnen gaan. Wijkcentra die ingericht zijn op baby’s en jonge kinderen, met wifi en koffie, waar je als ouder alledaags contact kunt hebben met andere ouders. Zodat we elkaar weer goed genoeg kennen om hulp te vragen als jij wil slapen, maar je peuter niet. Zover is het nog niet, maar we kunnen pas die kant op bewegen zodra we ons beseffen dat ‘the village to raise a child’ ertoe doet.

Tenslotte, de reden dat ik dit filmpje mooi in deze blogserie vind passen: ik wil mijn informatie met compassie brengen. Ik begrijp dat het niet altijd een leuke boodschap is, als ik vertel wat het effect is van gebrek aan koestering en responsiviteit op de hersenontwikkeling. Maar het is te belangrijk om níet te vertellen.

Volgende week meer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s