Wat te doen bij terugkerende borstontsteking

Een borstontsteking op zichzelf is al vervelend genoeg. Maar als borstontstekingen en/of verstoppingen regelmatig terugkeren tijdens de borstvoedingsperiode is het extra akelig. Lees hier wat de symptomen zijn van een borstontsteking, en hoe je deze behandelt. Deze maatregelen gelden ook bij een volgende borstontsteking natuurlijk, maar er zijn ook dingen die je kunt doen om een volgende borstontsteking te voorkomen.

goed legen

Goed legen van de borst wil zeggen: de drinktechniek van de baby is in orde (zo niet, vraag hulp bij LLL, VBN of een Lactatiekundige), en de baby mag zo lang aan elke borst drinken als z/hij wil. Schema’s of op de klok kijken bij het wisselen van de borst belemmert het goed legen van je borsten. Geen borstenstel is hetzelfde, en een baby regelt de productie én het legen van de borst het allerbeste zelf.

vaak voeden

Het allerbelangrijkste voor het voorkomen van een borstontsteking is, dat de borst goed en voldoende vaak geleegd wordt. Dit is geen vanzelfsprekendheid in een cultuur waar waar ouders schandalige voedingsschema’s krijgen toegespeeld. Het is geen uitzondering dat baby’s met een twee maanden al op vijf voedingen gezet worden. Erg weinig, als je bedenkt dat je als volwassene al vijf eetmomenten op een dag hebt, en jij hoeft je gewicht niet in een paar maanden tijd te verdubbelen! Het normale aantal voedingen voor baby’s is minimaal: 10-12 voedingen tijdens de eerste zes weken, 8-12 voedingen in het eerste halfjaar. Vaker mag. Dit geldt óók als je overproductie hebt, dit is niet alleen vanuit de baby bezien beter maar ook voor je eigen borsten en het gevaar voor ontstekingen. In het geval van overproductie voed je dan vaker binnen een blok van bijvoorbeeld 3 uur aan dezelfde borst (blokvoeden) voordat je wisselt naar de andere borst. Ook kan je de borsten eenmalig goed leegkolven (resetten). Vraag begeleiding, bij LLL, VBN of een Lactatiekundige.

Vaak een klein beetje voeden is voor je borsten veel rustiger. Ze komen dan niet elke dag een paar keer op plofstand te staan, en het risico op verstopping en daarmee op borstontsteking is kleiner. Of eigenlijk zou ik het moeten omdraaien, vaak voeden = normaal voeden, niet alleen baby’s zijn gemaakt op regelmatig een klein beetje melk, ook je borsten zijn gemaakt op regelmatig geleegd worden (met de notitie dat ze niet helemaal leeg raken, borsten maken steeds melk aan. Overvol raken kan wel). Voed ook in wisselende houdingen.

knelt er iets?

Soms komt een verstopping door het afknellen van een stukje borst. Een slechtzittende bh, bijvoorbeeld. Maar het zou ook de autogordel kunnen zijn die net niet lekker staat afgesteld. Uiteraard wordt het effect van afknellen versterkt bij overvolle borsten, zie tip 1. Is het steeds dezelfde plek in de borst die verstopt raakt, dan kan het zinvol zijn uit te zoeken of regelmatige afknelling een oorzaak kan zijn. Denk hierbij ook aan: een bh ‘s nachts, als je op je zij ligt kan een goedzittende bh toch gaan knellen. Draag liever een hemdje of helemaal geen bh. Het indrukken van de borst om het neusje vrij te houden kan ook de reden voor beknelling zijn. Bij zware borsten kan het ondersteunen van de borst helpen bij het goed legen van de borst.

lecithine

Lecithine is een voedingssupplement. De vetten in borstvoeding kunnen variëren van samenstelling. De hoeveelheid vetten kan je alleen beïnvloeden met borstvoedingsbeleid (hoe vaak drinkt een baby, heeft de baby de regie bij het drinken aan de borst in hoe lang, hoeveel z/hij drinkt), de dieet is van invloed op het soort vetten in je borstvoeding. Lecithine kan helpen de vetsamenstelling iets ‘vloeibaarder’ te maken, waardoor er minder risico is op verstopping. Lees hier meer over het gebruik van lecithine. (net onder het stukje over geluidsgolven)

probiotica

De laatste jaren wordt meer en meer ontdekt over het belang van een goede bacteriesamenstelling in ons lijf. Huh, bacteriën waren toch slecht? Nou nee, je hebt ziekteverwekkers, en bacteriën die met ons lijf samenwerken. Darmflora (bacteriën in de darmen), huidflora, mondflora, kan van mens tot mens verschillen. Maar naast die natuurlijke variaties kan een zieke of ongebalanceerde darmflora bijdragen aan (kwetsbaarheid voor) een reeks aan kwalen. Oók kwetsbaarheid voor borstontsteking kan het gevolg zijn van een verstoord ‘microbioom’=alle bacteriën op/in je lijf (darmflora enzovoorts). Borstvoeding bevat óók bacteriën, en dat is goed! Heel goed. Goed voor de opbouw van een gezonde darmflora & microbioom bij je baby, en het draagt bij aan gezonde borsten tijdens de borstvoedingsperiode. Alleen, als jouw eigen microbioom niet is wat het moet zijn, dan kan dit een (mede)veroorzaker zijn van terugkerende borstontstekingen. Ironisch genoeg kan dus de antibioticabehandeling van een borstontsteking de kwetsbaarheid voor borstontsteking vergroten. Moet je dan maar geen AB nemen? Nou, soms is het nodig. Altijd goed om de nadelen van AB af te wegen tegen de noodzaak, maar áls het dan nodig is, kan je de nadelige effecten bestrijden door probiotica. En dan bedoel ik niet de zoete drankjes bij de supermarkt, nee, ga voor de echte werkzame probiotica.

warmte en rust

Dit is een beetje een linke. Mij werd altijd gezegd vooral niet zonder bedekking de koelkast te openen WANT BORSTONTSTEKING. Nou, zo stellig zou ik het niet willen zeggen. Je vat geen kou op de borst. Maar kou doet je bloedvaten samentrekken, en de aanvoer van voeding . Het is dus wel handig om, als je er gevoelig voor bent, je borsten vlak voor en tijdens een voeding warm te houden. Gembercompressen schijnen ook te helpen bij opkomende borstontsteking, en geluidsgolven als behandeling (of de elektrische tandenborstel) helpen de doorbloeding ook.

Rust helpt je lijf weerbaar zijn tegen infecties. Nee, je hoeft niet de hele borstvoedingsperiode op de bank te zitten. Maar als je bedenkt dat uit een recent onderzoek kwam dat herstel van de bevalling een jaar duurt, is het niet zo gek om je bezigheden kritisch te bekijken. Ik hanteer meestal de richtlijn: eerst mensen, dan dingen. Jij en je baby gaan voor, voldoende rust en ontspanning gaan dus óók voor een spic en span huis. Vraag hulp, beperk je tot de bezigheden die je absoluut noodzakelijk acht, neem ouderschapsverlof op als jou dat ruimte geeft. Wees lief voor jezelf 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s